2014-10-27

Aukštyn kojom

Kai atšala, visiems natūraliai norisi sriubų, troškinių ir ilgai orkaitėje kepančių patiekalų. Viskas suprantama. Po karšto australiško gyvenimo ir dejonių Varge, varge, kaip čia karšta! buvo šiokios tokios baimės, kad prie šalčio priprasti bus sunkoka, puls bjaurios slogos, kosuliai ir kitokie peršalimai. Ir kad norėsis sriubų, troškinių ir ilgai orkaitėje kepančių patiekalų.
 


Tfu tfu tfu ir tuk tuk tuk į medį, bet kol kas su tom peršalimo bjaurybėm nei vaikų, nei mano keliai nepersipynė. Ir šiaip visai dar nešalta. Tik kartais, tik truputį. Kai vieną rytą buvo -8C, mano vyresnėlis paprašė kepurės, kuri uždengtų nosį, nes nosies galiukui šalta. Daugiau nusiskundimų negirdėjau. Užtat beveik kasdien girdžiu klausimus Kada snigs? Kur ledas?

Sriubų, troškinių ir ilgai orkaitėje kepančių patiekalų irgi dar nesinori. Ir kam jie, kai parduotuvėse gausu persimonų ir granatų. Juos į salotas skaniausia dėti! Tad nors ir sugrįžome į šiaurės pusrutulį, nors 9 valandų laiko skirtumo nebeliko, Velykos pasavasarį, o Kalėdos žiemą, bet vis tiek jaučiuosi gyvenanti ne vietiniu ritmu. Kažkaip viskas aukštyn kojom.

Šiandien salotos su persimonais. Granatą dar šiek tiek pasirpinsiu.



 
Salotos su avokadais, persimonais ir šonine
4 porcijos

šoninė (kiek širdis geidžia ir cholesterolis leidžia)
2 prinokę, bet nepernokę avokadai
2 prinokę persimonai
gražgarstės
moliūgų sėklos

Užpilui:
10 ml Dižono garstyčių
5 ml skysto medaus
žiupsnis druskos
juodieji pipirai
1 arb. š. balto vyno acto
80 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus (geriausia vaisiško ir jokiu būdu neapkartusio!)




Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis ir kepkite vartydami sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol riebalai ištirps, o šoninės gabaliukai taps traškūs. Gabalėlius perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.

Avokadus ir persimonus nulupkite ir supjaustykite kubeliais ar trikampėliais. Sausoje keptuvėje pakepinkite moliūgų sėklas.

Dubenėlyje sumaišykite garstyčias, medų, druską, pipirus ir actą. Nuolatos maišykite ir po truputį pilkite aliejų.

Dubenyje paskleiskite gražgarstes, apibarstykie jas avokadais, persimonais, moliūgų sėklomis ir smulkinta šonine. Patiekite su užpilu.

No comments:

Post a Comment